Brasøy Bilde: Tanja Irene Hanssen (f. 1971)

Tanja Irene Hanssen (f. 1971)

Tanja er ganske nylig flyttet tilbake til Helgeland og Brasøy etter å ha bodd i Kristiansund siden begynnelsen av nittitallet. Hun flyttet først til Hemnes, men arbeider nå på Mowi på Herøy. Hun er blitt værende på Brasøy og pendler til Herøy, mens hun tenker på hvor hun egentlig vil bo. Og aller helst vil hun være på Brasøy hvor hun bor i huset sammen med faren, Harry. I øyas eneste hus som er blått. Der bor Tanja. I Harryhuset.

Tanja er opptatt av mye. Hun er også oppgitt. Oppgitt over fylket som har endret fergerutene slik at det er vanskelig å pendle på jobb, så nå har hun like greit kjøpt seg sin eget båt og kjører ofte selv over Straumen og gjennom Færøysundet, der storhavet står inn, til Hestøya der arbeidsplassen Mowi ligger. Og ja, damer kjører også båt med stor motor, selvsagt.

Jeg trives her, sier Tanja. Jeg nyter hvert øyeblikk på Brasøy. Og hvis jeg må reise og bruke en hel dag for å reise til Sandnessjøen og gjøre et ærend, så føles det helt bortkastet. Bare bortkastet tid. Ja, det skjærer i hjertet mitt. Faktisk.

Tanja er Tanja. Tøffe Tanja som jeg kaller henne. Oppvokst i fjæra. Med båt og moped på en bilfri øy. Nå er det en annen tid. Med kajakk på biltaket. 4WD offroad turbodiesel. Kajakk -Tanja som også er kursinstruktør og lærer øyfolk mellom 11 og 80 år å padle i sitt øyparadis. Selv padler hun året rundt og nyter den fantastiske skjærgården. Hun leser ei bok på et kai med kaffe på termos. Eller hun redder en mort som holder på å tørke ut oppå tangetflukset. Tanja var den første som har kjørt randone på Prestøyhåjen, øyas høyeste topp på nesten 40 meter over havet. Tanja er ei aktiv dame.

Den smilende og engasjerte Tanja har organisert dugnad med strandrydding i flere år. Hun sørger for at tonnevis av maritimt avfall blir samlet fra havet og forsvarlig levert til resirkulering. Hun drar i gang sosiale tiltak og vil ha folk ut på tur. Hennes siste prosjekt er et dugnadsprosjekt med tre nye hengebruer som utvider turmulighetene og opplevelsene på Brasøy. Slik at folk kan gå over holmer som tidligere kun var tilgjengelig med båt. En del av finansieringen kalles Plank of Fame så nå kan du kjøpe deg en navneplank som er blitt en del av brodekket. Genialt, ikke sant? Og hun har masse ideer. Det står ikke på det, nei. Og Tanja snakker og snakker og smiler og skinner. Men sentraliseringspolitikken og innskrenkning i fergeruter gjør henne kokforbannet og sint.

Tanja er en av Brasøys yngste beboere, og hun lever godt på øya. Og det er travle tider. Med mangt og mye. Noe av det beste med å bo her er å bli titulert som ungdom, sier Tanja. Jeg er jo en av de yngste.

Den hjemvendte ungdommen bor i sitt barndoms paradis. Hvor skolen er nedlagt. Barnehagen er nedlagt. For veldig lenge siden. Men når hjertet slår, dør engasjementet ikke. Det kommer nye tider. Og hun tar sats. Tanja Irene Hanssen elsker sin barndom øy så mye at det er her hun vil bo.

Ho Tanja er kommet hjem.

 

 

Margit Langseth

3.7. 2019

 

Les mer om prosjektet Brasøy Bilde her: https://margitlangseth.blogg.no/brasoy-bilde.html

3 kommentarer
    1. Så bra skrevet, Margit, og ikke minst et viktig innlegg i disse håpløse sentraliseringstider🙃Fortsett å skrive, så fortsetter vi å lese🤩🤩

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg