Sørområdesatsing

Regjeringen var på turne i Nord-Norge for litt siden. De elleve statsrådene ble fordelt jevn utover i landsdelen, og vi som bor her vet jo at de da ble godt spredt. De konsentrerte seg om de strategiske stedene nordpå. Sandnessjøen fikk klima- og miljøministerbesøk, mens Erna tok seg av Tromsø og Bodø selv. De skulle lytte, sa de. Til ung og gammel, til offentlige virksomheter og næringslivet. Jeg regner med at de lærte noe av oss folk i nord. 

Nå venter jeg spent på om besøket bærer frukter. Som å iverksette bærekraftig utvikling. Sørge for robuste fagmiljø. Satse, ikke sant. Eller rettere sagt omorganisere, restrukturere, effektivisere og sentralisere for å kunne legge ned for å spare penger. 

Slik at pendlerne fra Asker, Lillestrøm og Ski kan venne seg  på at toget til Oslo går bare en gang om dagen hver vei. Bortsett fra på onsdag, for da er det behovsanløp, og du må melde inn behovet med å sende en e-post innen kl 17.30 dagen før hvis avgangen har avreise før kl 12.00 dagen etter. Så kanskje det blir en mulighet for transport. Hvis toget ikke blir innstilt, da. Og husk nå å fylle på reisekortet ditt med 3600,-. Ganske genialt, for da har du pengene klare hvis du skal reise til byen med hele familien på kino. Det koster nemlig rundt 2000,-. 

Og videre så kan vi håpe på at Helse Sør-Øst kunne lære litt av Helse Nord om hvordan sykehusene kan sikre kvalitet og pasientsikkerhet med å stenge ulike avdelinger på kort varsel. Slik kan for eksempel Sykehuset Innlandet, avdeling Gjøvik, ivareta alle operasjoner innen tarmkirurgi for hele Sør-Øst. Det er faglig sett det beste. Det sier fagsjefen som er professor og tross alt besitter den beste fagkompetansen. Og nevnte jeg at om sommeren kan alle fødende i Oslo sendes til Sørlandet sykehus. Slik får Sørlandet mengdetrening, Oslo får ferie og kvaliteten i tilbudet blir enda bedre med økt pasientsikkerhet for både fødekvinnenene og de nyfødte. Slike tiltak skaper uten tvil mer robuste fagmiljø. 

Og så slår vi sammen Universitet i Oslo, Oslo Met og tar med Univesitet i Bergen i samme slengen, slik at sykepleiere både herfra og derfra kan ta sin utdanning i Bergen, og lektorer fra både øst og vest kan få sin utdanning i Oslobyen. For ingeniørstudentene skal uansett bare reise til NTNU i Trondheim først som sist. En slik løsning gir en totalt sett bedre utdanning for studentene og vil samtidig stimulere til økt forskning i akademia. Det er jo heller ikke lange veien. Bare tre kvarter med fly, ikke sant. Easy peasy. 

Når det gjelder domstolsbehandling så tilsier både faglige hensyn og bedre ivaretakelse av folks rettssikkerhet at alle tingrettene sør for Trondheim bør samles i Stavanger. Der er jo så mange greie folk som store hus og dyre biler som vi kjenner personlig og som ble arbeidsledige etter oljekrisen og trenger jobb. Stavanger kunne dessuten trenge noen flere offentlige arbeidsplasser, vet du. Og byen er meget lett tilgjengelig for publikum både med tanke på tog og fly og bil. No problem.

Og så er det elevene, da. De unge håpefulle. Vi legger ned flere skoler og reduserer antall utdanningsprogram ved hver videregående skole i triangelet mellom Drammen, Lillestrøm og Halden. Elevene kan jo alltids pendle. En times reisevei pluss en halvtimes venting før første skoletime og/eller etter siste time går fint viser nemlig erfaring fra nord. Samtidig kutter vi generelt ned på antallet elevplasser i Oslo – Viken for å fylle opp alle klasser 100% og helst mer slik at vi holder oss innenfor den planlagte budsjettrammen. Konsekvensen er riktignok at et uvisst antall elever ikke får sitt studieønske oppfylt, og at flere med lave inntakspoeng må flytte på hybel, men disse slutter sannsynligvis på skolen likevel, så tiltaket vil kunne gi store innsparinger både på kort og lang sikt. Slik sikres en bærekraftig utvikling av skoletilbudene, og ikke minst så skaper vi robust ungdom. 

Og så helt til slutt. Nå må vi få fjernet den helsikes portalen til Sør-Norge. Porten til alt vondt. Welcome to Hell, liksom. Tenk hvor stigmatiserende det er for de stakkars søringene å få forskjellene mellom sør og nord så synlig markert på en så kald og vulgær måte. Fjern muren, Erna, så blir alt så mye bedre, ikke minst for søringstakkarnes dårlige selvbilde. 

Så får vi er bare se, da. Om Erna & Co lyttet godt nok til folkene i nord. Jeg håper at søringene lærer av oss som bor i nord. Det skulle jo bare mangle at vi ikke står sammen og skaper like muligheter for alle i år 2020 og fremover. For med strategisk og målrettet sørområdesatsning kan vi sammen løse morgendagens utfordringer på en bærekraftig og fremtidsrettet måte! Jadda. 

 

Margit Langseth

15.10.2020

Publisert i Helgestemmen i Helgelands Blad, oktober 2020