Valgets kvaler

I disse dager kan man bokstavelig talt føle, se, lese og høre om valgets kvaler. Hvem skal jeg stemme på i år? For valget handler om å ta et valg, for det første om man skal stemme eller om man skal la være. Og så er spørsmålet,- hvilket parti skal jeg velge? Med å gi din stemme på valgdagen bidrar du til et mest mulig demokratisk Norge, faktisk. Du kan føle det som om du må velge mellom to goder eller kanskje det føles mer som et valg mellom pest eller kolera. Men å avgi din stemme er et privilegium som vi alle har helt lik rett til. Det er et fantastisk bra system. Jeg skal ikke i dette innlegget si hvem jeg mener du burde stemme på, -det viktigste er at du lytter til det som føles mest riktig for deg.

Kanskje liker du rødt eller blått, lilla eller grønt. Det kan være lurt å kjenne etter hvilken partifløy du føler deg mest hjemme i. Hva er ditt verdigrunnlag? Og sjekk deretter om det er noenlunde samsvar mellom det partiet sier de står for og det de gjør. Forvirret? Trøsten er at ingen kan være 100% enige med et parti,- vi har alle grader av ulikt syn på hvordan man skal fordele goder og byrder, og hvilke prioriteringer av hva som er viktigst helt ned til den minste detalj, – det er nettopp det som er demokratiets egenart!

Lokalvalg handler deretter om personer. Om Knut, Kåre og Kari, Kine. Stem på et lag som du tror vil spille sammen, både internt og ekstern. Et lag søm du tror ønsker å føre kommunen din fremover til vekst og utvikling. Din stemme i kommunevalget bør gis til de personene du tror kan gjøre en best mulig jobb for deg og stedet du bor på. Hvem stoler du på? Fortsatt usikker?

Da skal du huske at de som står på liste for lokalvalg er vanlige innbyggere som deg og meg. De stiller til dugnad i politikken på lik linje som du stiller til dugnad for idrettslaget, svømmeklubben eller småbåtforeningen. De er helt vanlige folk. Utenom ordfører og varaordfører, er politikerne i din kommune sannsynligvis i full jobb, har unger, syke foreldre og sliter med akkurat de samme tingene som du gjør. De har ikke gått på politikerskole og lært alle triks om argumentasjon- og debatt-teknikk. De er vanlige arbeidsfolk og familiefolk, uføretrygdede og fraskilte. De bruker masse tid på å lese papirer og delta på møter, om kvelder og på dagtid. Så må de ta igjen det de ikke fikk gjort på jobb da de var på møte.

Hvis jeg skal gi deg et råd må det bli: stem på de folkene du tror på. Prøv å støtte en lokalpolitiker istedenfor å vise forakt. «De lovæ og lyg». En politiker kan være nervøs fra talerstolen. En politiker kan ha litt vondt i magen når de avgir sin stemme i en sak. De siteres feil i aviser. De omtales på facebook. Det finnes ingen 123-oppskrift eller fasit i politikken og sånn må det være. Og alle er valgt inn på demokratisk vis, nominert i sitt parti og stemt på av deg. Å gi din stemme til et lokalt parti handler om tillit. Så stem på en eller flere personer som du tror du kan sende en SMS eller melding på facebook til etter valget for å ta opp en sak du er engasjert i. Stem på noen som du tror tørr å ta i et tak og som tenker fremover for felleskapet. Det er mitt tips.

Du kan jo også vurdere å stille på liste selv hvis alle andre er helt håpløse. Eller meld deg inn i et parti og bidra der? Jeg er sikker på at du blir godt mottatt enten det er rødt, blått eller grønt. Hvis du ikke finner «ditt» parti før valget, så kan benytte deg av sjansen å føre over navn på personer fra andre lister på valgdagen. Det vil si at du kan gi stemme til flere partier og folk fra flere leire samtidig. Genialt!

Du må også slutte med å si «politikerne lover og lyver»,- det er helt sikkert at i de fleste kommuner så er man avhengig av å finne flertall sammen med andre partier. Da blir det kompromisser over hele fjøla. Det kalles politikk i praksis. Men din stemme gir vekt til det partiprogrammet du stemte for. Likevel kan et skifte skje fort. Plutselig er sprenges et samarbeid, og man må søke å finne et flertall fra sak til sak og til syvende og sist er det kommunestyret som beslutter. Det er begrenset hva man kan utrette på 4 år,- hvis man skal være økonomisk ansvarlig. Det er faste budsjettrammer og det meste av budsjettet går til lønninger og vanlig drift. Det å snu på rutiner i en kommuneadministrasjon tar også tid. Men de fleste politikere i lokalpolitikken gjør så godt de kan. Ingen kan trylle, – heldigvis, kanskje? Det politikere lover er å jobbe mot sine mål i samarbeid med andre politikere. Derfor er din stemme viktig!

Er du fortsatt i tvil, så vil jeg anbefale deg å stemme på lokalpartier og folk som er god til å samarbeide. For poltikk handler om å se på ulike alternativer og diskutere seg frem til en løsning som er god, forsvarlig, tilfredsstillende og til det beste for de flest mulig av kommunens innbyggere på sikt. Det finnes sjelden noen raske løsninger, og her trengs det fornuftige folk med bred og ulik erfaring, god folkeskikk og gangsyn. Det er en krevende og spennende oppgave.

Jeg håper du finner noen folk på listene som du kan gi din tillit til på valgdagen. Og for all del, IKKE lytt til de som bruker hersketeknikken «stem rett»,- for det er ingen som kan stemme feil. Det som er rett for deg, er det som blir rett å stemme på for deg. Punktum!

Noen ynder også å si at hvis du ikke stemmer ved valget, så har du ingenting du skulle ha sagt og kan ikke klage på noe. Det er også helt feil. Det som egentlig skjer er at du lar andre bestemme for deg.

Hver stemme teller, og bor du perifert, teller din stemme enda mer!

Fortsatt valgets kvaler?

 

Margit Langseth

Sandnessjøen 11. september 2015

Foto: “Full fart forover” (c) Margit Langseth, Rosøya, 2015