Det bor en TRUMP i oss alle?

Den amerikanske valgkampen har mer enn noen sinne vært et show. Eller kanskje heller som en dårlig realityserie? Og mens nye digitale medier har visket ut skillet mellom det offentlige og det private rom, følger det politiske sirkuset opp. Det som før var preget av retorikk med mer eller mindre saklig argumentering er delvis erstattet av kunsten av å sette andre i dårlig lys, personangrep, synsing og følelsesutbrudd. Trump er god på det,- og Clinton fulgte opp. Og det gjorde sannelig vi også! I valgkampen har vi hatt det vanvittig morsomt med det rare ansiktsuttrykket, håndbevegelsene, det gule trynet og ikke minst håret til Donald Trump. For ikke å snakke om sexlivet og all dollarsen? Ja, du, – da lo vi godt!

Når sannheten så står for en dag at denne mannen virkelig blir Amerikas nye president,- ja, da begynner vi å tenke over hva han egentlig sa. Hans nedsettende uttalelser om kvinner, trakassering og rasistiske holdninger ovenfor meksikanere og andre som ikke er født og oppvokst i USA.

Og jeg tenker,- det bor jammen meg en TRUMP i oss alle. Rekk opp hånda de som inviterer den nye naboen fra Syria på kaffe. Kast den første steinen, hvis du ikke har snakket nedsettende om noen. Og hvem av dere har ikke ønsket andre dit pepperen gror?

Hvem av dere har ikke kjent på Jantelovens harde bud: Du skal ikke tro at du er noe? Hvem av dere har ikke kommentert at de som har lite utdanning er mindre begavet eller de med lang utdanning er for teoretiske. Du skal ikke komme her og komme her. Du er for tykk eller for tynn. Du har for gamle klær eller for nye klær. Du har for lite penger eller for mye penger. Du bor på gal side av byen eller stemmer feil parti. Du har for liten båt eller for stor båt. Du er for kjip eller for gavmild. Du er for sur eller for blid. Du snakker for lite eller for mye. Du er for kristen eller for muslimsk. Du snakker for mye dialekt eller legger for mye om. Du skal ikke fremheve deg selv, men heller ikke være for beskjeden. Listen over alle budene i Janteloven er uendelig,- hvis vi bare tenker etter.

Kommentarer, kommentarer og kommentarer.

Jeg tror at folk som har stemt på Donald Trump har gjort det fordi de er ganske lik ham. Og kanskje bor det også en TRUMP i oss alle? Kanskje er det dette som er mest skremmende. Det gir nemlig en slags styrke eller makt å dra seg selv opp med å snakke andre ned. Parkere en konkurrent. Stjele ideer og bruke hersketeknikker. Irritere naboen litt. Plage og klage. Det er da praktisk å skape en felles fiende. Men dette gir en falsk og farlig tilnærming som vi har sett før. Adolf Hitler hadde også lav selvfølelse og bygde seg opp som den sterke mannen med å skape et konstruert fiendebilde som gikk så alt for, alt for langt.

Og jeg tenker, – det er bra at mange i USA demonstrerer med «Nei til rasisme». Folk går nå i gatene og krever toleranse og menneskeverd for alle. Kanskje er frihet, likhet og brorskap verdier som vi har glemt? Vi har hatt det for travelt med å trampe ned andre på veien mot rikdom og berømmelse. Vi er mer opptatt av eget utseende enn å hjelpe folk i nød.Ja, du skjønner sikkert. 

Også i Norge bor det en TRUMP i oss alle. Vi har hatt det for godt til å gidde å stemme ved valget. Vi synes politikk er bare bla, bla, bla og noe som ikke angår oss.

Nå er det på tide å jage vår egen lille «trump» på dør,- det er det eneste som kan berge menneskeheten.  

Så da vet vi hva vi har å gjøre.

Vi får starte med oss selv!

 

Foto: “Veggen” (c) Margit Langseth