Ich bin ein Berliner!

Sitatet fra John F Kennedys tale i Vest Berlin i 1963 har satt spor. Det henspiller til et to tusen år gammel ordtak om sivis romanus sum – «Jeg er romer». Mens noen tolker det som et artig sitat «Jeg er en berlinerbolle», så tenker jeg dette er et av vår tids sterkeste rop om frihet. Et slagord for fred og demokrati. Slagord. Sammen med den samtidens med forkjemper mot rasisme Martin Luther Kings berømte tale “I have a dream” representerer dette 1900-tallets verbale kamp for rettigheter og rettferdighet.  

Kennedy og Kings store visjoner for verden er legendariske. Ord kan forandre verden.

Kennedys budskap til verden og til østmaktene hører vi gjenklang av i Europa, også i dag, – 25 år etter Berlinmurens fall. En verden hvor flere titalls væpnede konflikter raserer kulturer og dreper.

Kings drøm er fortsatt ikke oppfylt, selv om USA har fått sin første fargede president. Det er fortsatt rasisme og ekstremisme på vår klode.  

Vår tids heltinne og menneskerettighetsforkjemper Malala Yuosafzai, en ung kvinne med en stemme som snakker for undertrykte kvinner og taler for retten til skolegang: 

One child, one teacher, one book and one pen can change the world.

Ord er sterkere enn våpen.  

Men ordene må gjentas!

I dag nektes kvinner skolegang, de steines til døde av sine fedre, de blir solgt som en handelsvare og blir kjønnslemlestet.

I Norge har vi en fungerende påtaleapparat og rettferdig domsmakt og uavhengige lovgivere. Vi har lover som sikrer skolegang og andre rettigheter. Lover som beskytter oss mot diskrimering og rasisme.

Vi har gratis skolegang, fri legehjelp, sosiale ytelser og sikkerhetsnett. Vi kan gifte oss, skille oss akkurat så mye som vi selv ønsker.

Ingen kan kjøpe meg på billigalg eller sette meg ut i skogen. Ingen kan skjære i meg eller kaste stein på meg.

Jeg kan si, skrive og mene det jeg vil.

Det er ingen selvfølge for alle.

Kennedy, King og Yousafzai – alle disse tre ble skutt, sannsynligvis ble de ansett som en trussel fordi de talte så tydelig, klart og sterkt. De vil endre verden, med livet som innsats. De ville endre verden med ord. Slagkraftige ord.

Norge har tildelt to av disse Nobels Fredspris. Og her tusler jeg rundt i frie og demokratiske Norge med friskt vann og harmonisk periferi. Flinke lærere underviser barna og dyktige leger kurerer det meste. Vi feirer 200 år med Grunnlov.

Jeg puster inn frisk luft mens jeg går på jobb i den fredelige lille byen langt mot nord og sier høyt til meg selv:

Ich bin ein Berliner!

 

11.11.2014

Margit Langseth

Foto: “Torgrims Grunnlov”. Margit Langseth, 2014