Brasøy Bilde: Frode Nilsen (f. 1957)


Alle vet hvem Frode på Draje er. Det er jo han Frode som bor på Draget, selvsagt. Og til fremmede sier vi det tydelig. DRAGET, vel.

Han Frode fremkaller stjerner i øynene til de som tar navnet hans i munnen sin. Fordi det er så godt å si det. For Frode er Brasøys svar på Oraklet i Delfi. Han kan alt. Hvis noen har et problem av teknisk eller praktisk art og lurer på hva man skal gjøre. Så detter bare løsningen ned i hodet: Spør Frode. Frode på Draje. Og mange spør. Og stakkars Frode har det travelt. Alltid noe å henge fingrene i. På brygga, i fiskebåten, reparere en motor, skysse forskere rundt i verdensarvområdet eller slepe båter til land. Og Frode sier aldri nei.

Frode er født og oppvokst i Omnøy like sør for Brasøy. Og han har sin egen dialekt. Han og brødrene. Omnøysk. Halvt vegværingsk og halvt øyværingsk. Han har bestandig tid til å slå av en prat og et lunt smil på lur. Og han forteller historier som slik som bare historieforteller av rang kan. Med underdrivelse og overdrivelser og selvironi og humor så det holder. Og vi ler helt naturlig av alvorlige historier om ulykker, sykdom og død. Det er jo sånn man har overlevd øylivet under røffe forhold og karrige kår. Det er sånn man videreførte den kloke livsvisdommen i generasjonene. Alle husker historiene til Frode.

Frode en en av få yrkesfiskere igjen på Brasøy. Og han driver lofotfiske på vinteren med egen sjark. Stasbåt. I sjarken er alt på stell. Det er det også på kaien og i huset og garasjen også, for de som har vært og sett selv. For Frode er et petimeter. Og et arbeidsjern. Jeg ser ham hver søndag hele året rundt i kjeledress på kaien.  Blådress om sommeren. Oransje om vinteren. Han arbeider visst hele tiden, tror jeg. Driver fiske og bygger kai. Snekrer og reparerer og fikser. Han er tusenkunstneren som kan det meste som et aktiv liv har lært ham.

Og selv om han er bare ungdommen, så har han en gammel manns kunnskap. Om motorer og naturen og folk. Ikke minst folk. Frode på Draje er av gammelsorten. De som kunne alt. Lært av livets skole med arbeid og stå på vilje og stort mot. Han tilhører dessverre en utdøende rase.

Og jeg. Jeg er glad du ikke skal på museum, Frode. Det ville være helt meningsløst. Men kanskje noen kunne forske litt på deg. Det kunne vært noe. For det er du som er verdensarven. Og Brasøy og verden trenger sånne som deg!

Lenge leve Frode på Draje!

 

 

Margit Langseth

 

 

Foto:

(C)Liv Larsen

(C)Elin Nilsen

2 kommentarer
    1. Han Frode er et unikum, han er den fødte øyværing som kan absolutt alt, han er en engel sies det, men så er han jo mitt søskenbarn. Det er noe jeg er veldig stolt av.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg