E kjæm frå Helgelainj

E kjæm frå Helgelainj

Korsn lainj kjæm du i frå?

Etter 24 år i skapet, står jeg endelig frem i lyset. Disse naive setningene har vært pinlig å tenke på lenge nok,- nå står de her svart på hvitt. Dette sitatet stod på mitt russekort i det herrens år 1990. Russetid ved Sandnessjøen videregående skole. Selv om jeg var særs eplekjekk, selvopptatt og relativt ufyselig på ungdomsskolen, var jeg var en kjempekjedelig og ukul russ med to lange fletter og nordlandskofte. Djizzez ville sikker vært kommentaren i dag. Men det føltes helt greit å være sjåfør på 16. mai i 1990 med mine foreldres Toyota Camry DX til fri disposisjon.

Da jeg skulle ut i verden etter videregående hadde jeg søvnløse netter. Jeg hadde jo knapt «vørre av øya»,- og det var før brua kom, må vite. Det første året som student med enda lengre fletter og fortsatt samme strikkekofte var utfordrende. Juss-studiet i Bergen hadde vært det som stod igjen etter at jeg hadde brukt eliminasjonsmetoden i flere runder. Helsevesenet,- nei, liker ikke blod. Økonomi, nei,- liker ikke regning. Fysioterapi, ja,- men snittet mitt var for lavt. Militær utdannig, -tja, men det hørtes litt skummelt ut. Juss,- ja,- hvorfor ikke?

Møtet med advokatdøtre fra Oslos beste vestkant som hadde fin sveis og stor selvtillit målbandt meg. Godt å ha en kofte å gjemme seg bak. Ellers var det skarrende og selvsikre bergensere over alt. Men det var en jente som ikke skarret så høyt og så litt beskjeden ut. Vi fant hverandre. På eksamen strøk jeg med glans i statsrett. Statsrettsoppgaven handlet om offentlig forvaltning og forholdet mellom stat, fylket og kommuner på forvaltningens område. Det skulle utgreies og henvises. Jeg angret på at jeg ikke hadde tvunget meg inn på kollokviegruppe med advokatungene. Jeg var akkurat fylt 20 år og hadde fortsatt musefletter. Like naiv som sitatet på russekortet.

Den dagen sensuren falt kan jeg ikke erindre. Men jeg gikk ikke ned i kjelleren, selv om nederlaget var et unektelig faktum. Hva skulle jeg nå gjøre? Jeg gikk derimot opp på loftet. Der satt jeg lenge og tenkte. Hva er det egentlig jeg liker og har lyst til? Jeg kan jo prøve noe helt annet mens jeg tar opp igjen eksamen til neste år. Jeg tenkte og tenkte. Jeg liker å lese, jeg liker å tegne og male, kunst og kultur, jeg elsker litteratur. Ich liebe deutsch! Jeg kunne jo tysk fra årlige sommerbesøkene av familievenner fra Bonn, og så var det jo Torstein Karlsen, Sture Walther, Bjørn Tuv og ikke minst språkgeniet Kate Walen. Hun elsket også litteratur. Ja, så da var valget plutselig enkelt, det ble grunnfag i germanistikk på «Lenin-høyden». Det ble full klaff med Reitens Grammatikk, Monica Maron, Berthold Brecht og Kari, Siri og Jorun. Mulig de hadde musefletter de også en stund, det husker jeg ikke så nøye.

Du lurer sikkert på: når kommer hun til poenget? Men det har jeg allerede gjort. Poenget er at livet består av tilfeldigheter, samtidig så tror jeg på at skjebnen styrer. Jeg tok hovedfag i germanistikk med litteratur som hovedemne, jeg tok nordisk og pedagogikk. Jobbet noen år i Bergen. Og ja, juss-eksamen bestod jeg senere med glans hvis noen lurer. Dette studiet skulle jeg gjerne gjort helt ferdig, men så gikk tiden til andre ting og studielånet var stort nok. Som 30 åring ville jeg storkost meg med jussen. Offentlig forvaltning har jeg nå fått prøvd i praksis, både gjennom jobb, som skattebetaler og mange år som politiker.

Da jeg i 1999 flyttet til mitt lille Helgeland fant jeg hjem igjen på flere vis. Jeg har vært heldig og har hatt spennende jobber i skoleverket og kultursektoren. Nå jobber jeg til daglig med å bygge kompetanse og trives med verdens viktigste jobb,- jeg er lærer. Jeg vil bruke det har lært meg til å bygge kompetanse og styrke den kulturell identiteten og selvfølelsen til de oppvoksende generasjoner, slik at de reiser ut,- men også kommer tilbake til Helgeland med stolthet og kunnskap, klare til å bygge dette lille samfunnet videre sammen med meg og andre kolleger som jobber i kunnskapsbedrifter på Helgeland.

Det beste er at jeg lærer noe nytt hver dag. Nå er jeg 43, men lurer litt fortsatt på hva jeg skal bli når jeg blir stor. Nå har jeg også vært operasjonsassistent en gang, og jeg svimte ikke av. Jeg har studert både økonomi og annet, og kanskje skaffer jeg meg en lusekofte igjen. Vi får se hva fremtiden bringer.

Men en ting er sikkert: E kjæm frå Helgelainj –  dette er mitt land, og det er jeg stolt av!


Margit Langseth, 15. 5. 2014

Foto av Margit Langseth:

Foto: “Venterom på Brasøy med Syv Søstre i bakgrunnen” (C) Margit Langseth, 2014

Foto: “Fremtiden i en spåkule” (c) Margit Langseth, 2014

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg